Nyheter
Amning av nyfödd – tips och råd
Amning har många fördelar både för dig och barnet. Det är ett praktiskt sätt att mata sitt barn som också ger närhet, tröst och skapar trygghet för barnet.
Många fördelar med amning
Bröstmjölken innehåller all näring som barnet behöver under sina första sex månader. Den innehåller också ämnen som stärker barnets immunförsvar och minskar risken för olika sjukdomar hos barnet. Den skyddar exempelvis från luftvägsinfektioner, diabetes och plötslig spädbarnsdöd.
För dig som ammar frisätts hormoner när barnet suger på bröstet. Det påverkar dig genom att skapa lugn och ro. Dessutom minskar risken för att få bröstcancer och äggstockscancer senare i livet.
Det kan ta tid att komma igång
På grund av hormoner i kroppen är det vanligt att känna sig nedstämd några dagar efter förlossningen. Samtidigt kan det ibland dröja några dagar innan barnet börjar suga bra och amningen kommer igång ordentligt. Då är det bra att försöka att inte bli stressad över det utan fortsätta hålla barnet nära din hud och erbjuda bröstet. Våga be om hjälp om du känner att du behöver råd eller stöd.
Det finns hjälp att få
Under barnets första levnadsvecka ger förlossningsavdelningen och BB stöd till nyblivna föräldrar. Därefter kan vi på din BVC-mottagning hjälpa dig med frågor och rådgivning kring amning. Ibland kan det räcka med att få en bekräftelse på att det man gör är rätt.
Om du upplever problem och behöver ytterligare stöd vid amningen kan du vända dig till en amningsmottagning. Det kan till exempel handla om sugsvårigheter hos barnet, såriga bröstvårtor eller infektioner. Alla BVC-mottagningar samarbetar med en amningsmottagning. Du kan själv ringa amningsmottagningen för att få rådgivning eller boka tid för besök.
På vår webbplats hittar du kontaktuppgifter till de amningsmottagningar som drivs av Region Stockholm.
Skydda barnet mot fästingar
I Stockholms län finns det gott om fästingar och de kan överföra sjukdomar till människor. Här delar vi med oss av fem goda råd för att undvika fästingar.
Fästingsäsongen startar redan när temperaturen överstiger fem grader och håller i sig långt in på hösten. Fästingar finns främst i högt gräs och buskar. De trivs i skugga och när det är fuktigt väder är de extra aktiva.
- Bär täckande kläder. Om du vet att du kommer vistas med barnet på platser där det är hög risk för fästingar är det bra att täcka så mycket som möjligt av kroppen med kläder. Klä barnet i långärmat, långbyxor och gärna stövlar.
- Undersök barnet. Fästingar kryper runt en stund innan de biter sig fast. Undersök därför din och barnets kropp när ni varit ute i naturen. Titta särskilt där huden är tunn som bakom öronen och vid ljumskar.
- Ta bort fästingen direkt. Om du har blivit biten av en fästing ska du ta bort den så snart som möjligt. Ju längre tid som fästingen sitter kvar desto större är risken att den överför bakterier. Använd en fästingborttagare eller pincett. Ta tag så nära fästingens mun som möjligt och dra rakt ut. Tvätta rent med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.
- Vaccinera barnet mot TBE. Fästingar kan bära på TBE-viruset som kan orsaka hjärnhinneinflammation och hjärninflammation, men det går att skydda barnet mot detta genom vaccin. Barn kan vaccinera sig mot TBE från ett års ålder. I Region Stockholm är vaccination mot TBE kostnadsfri det året barnet fyller tre år. Om du vill vaccinera ditt barn mot TBE går du till en vaccinationsmottagning. På 1177.se kan du hitta vaccinationsmottagningar i Stockholms län.
- Var uppmärksam på borrelia. Det är vanligt att det bildas en mindre rodnad runt fästingbettet som försvinner inom några dagar. Men fästingar kan även smitta barnet med borrelia och det vanligaste symtomet på det är att det uppstår en hudrodnad vid fästingbettet en till fyra veckor efter att barnet blivit biten. Rodnaden är större än fem centimeter i diameter, den växer och har ofta formen av en cirkel eller oval. Mot borrelia finns inget vaccin men det kan behandlas med antibiotika. Kontakta barnets vårdcentral om du tror att det har fått borrelia.